
Bu sayfa “Siyasî partilerin, sivil toplum örgütlerinin, medyanın ve bireylerin, gündemi ve yönetimin karar alma süreçlerini ne şekilde etkilediğini örnekler üzerinden tartışır.” Kazanımına uygun olarak hazırlanmıştır.
KAMUOYU VE BASIN
Toplumda bir görüşün kabul edilmesinde ya da değiştirilmesinde kitle iletişim araçlarının rolü nedir?
Kamuoyu, bir konuyla ilgili halkın genel düşüncesine denir. Kamuoyu oluşturmak ise “bir düşünceyi yaygınlaştırmak ve halkın dikkatini o düşünce etrafında toplamak ve yoğunlaştırmak” şeklinde özetlenebilir. Demokrasi, toplumda kamuoyu oluşmasına uygun yönetim şeklidir. Kamuoyu, haberleşme özgürlüğü başta olmak üzere tüm temel hak ve özgürlüklerin olduğu bir ortamda oluşur.
Televizyon, radyo, gazete, dergi ve sinema gibi kitle iletişim araçları kamuoyunun oluşturulmasında önemli rol oynar.
Sivil toplum kuruluşu: toplumdaki çeşitli sorunları bağımsız olarak ele alıp kamuoyunu bilgilendirme ve aydınlatma görevi yapan, öneriler sunan her türlü birliktir.
Open Sans bilgisayarlarda olduğu gibi mobil cihazlarda da iyi görünen, samimi bir yazı tipidir.



Kitle iletişim araçları toplumdaki farklı görüş, düşünce ve kanaatlerin yayılmasında önemli bir yere sahiptir. Demokratik yönetimlerde medyanın önemli görevleri bulunmaktadır. Medya, yasama, yürütme ve yargı güçlerinin çalışmalarını izleme, eleştirme ve halkı bilgilendirme görevini yapmaktadır. Ayrıca farklı görüş ve düşüncelere yer vererek serbest düşüncelerin oluşmasına katkıda bulunur.
Bunun yanında çeşitli konularda halkı bilgilendirmek halkın toplumsal ilişkilerde daha bilinçli hareket etmesini sağlamak da medyanın görevleri arasındadır.
Gündem belirlemede de medyanın rolü çok önemlidir. Çünkü medyanın önem ve öncelik verdiği konular genellikle halkın(kamunun) zihninde önemli ve öncelikli hale gelmektedir. Medyada yer alan düşünce ve eleştiriler devleti yönetenlere de uyarıcı etki yaparak devlet hizmetlerinin daha sağlıklı işlemesini sağlar.

