
Bu sayfa “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yönetim yapısını yasama, yürütme ve yargı kavramları çerçevesinde analiz eder.” Kazanımına uygun olarak hazırlanmıştır.
VATANDAŞLIK GÖREVLERİMİZ
Devletin vatandaşlarına karşı görevleri olduğu gibi vatandaşların da devlete karşı görevleri vardır. Bunlar seçme ve seçilme hakkını kullanmak, vergi vermek, askerlik yapmak, kanunlara ve kurallara uymaktır.
Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan etmesiyle vatandaşlık görevlerimiz çağdaş devlet anlayışına uygun olarak düzenlenmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra vergiler yeniden düzenlenmiş, askerlik belirli koşullara bağlanmıştır. Ayrıca kadınlara da seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.
Bütün vatandaşların eşitlik ve adalet ilkeleri doğrultusunda bu hakları kullanabilmeleri sağlanmıştır.
Seçim, vatandaşların oylarıyla devlet yöneticilerini belirlemeleridir. Seçimlerde, demokrasinin vazgeçilmez unsurları olan siyasal partiler ve bağımsız adaylar yer alır.
Vatandaşlar partilere veya bağımsız adaylara oy verebilecekleri gibi kendileri de aday olabilirler. Seçimlere katılmak hem bir hak hem de bir ödevdir.
Seçme ve seçilme hakkı 18 yaşını dolduran herkesin vatandaşlık görevlerindendir. Ancak silah altındaki er ve erbaşlar, askeri öğrenciler ve cezaevindeki hükümlüler oy kullanamazlar.
Seçme ve seçilme hakkını kullanmak neden önemlidir? Açıklayınız. Milletvekillerinin halk tarafından seçilmesin önemini tartışınız.


Vatandaş olma sorumluluğunun yerine getirilmesinde kanunlara ve kurallara saygılı olmak çok önemlidir. Haklar ve özgürlükler vatandaşlara diledikleri gibi davranma hakkını vermez. Kanunlar özgürlüklerin sınırını belirler. Kanunlar ve kurallar vatandaşların huzuru, mutluluğu, güvenliği ve toplumsal düzenin sağlıklı işlemesi için gereklidir.
Demokrasilerde kanunlar eşitlik ilkesi gözetilerek yapılır. Anayasamıza göre herkes kanun önünde eşittir.

Kanun ve kurallara uyulmazsa toplumda ne gibi problemler ortaya çıkabilir? Tartışınız.
Vatandaşlık hak ve görevlerimiz: Seçme ve seçilme hakkı, kanunlara uymak, vergi vermek ve askerlik yapmak devlete karşı en önemli görevlerimizdir.
1-SEÇME VE SEÇİLME HAKKI:
Milletvekili,muhtar, belediye başkanı ve diğer temsilcilerin katıldığı seçme işine seçim denir. 18 Yaşını dolduran her Türk genci seçme hakkına sahiptir.Seçimlere katılmak bireylerin hakkıdır.
2-KANUNLARA UYMAK:
Devlet toplumun düzenini sağlamk için kurallar koyar.Aile okul ve toplum kurallarına uymak bize yarar sağlar.Kanunlara uymayanlar cezalandırılır.Kanunlara uyulmadığı zaman toplumun düzeni bozulur.Kanunlara uymazsak suçlu duroma düşeriz.
3-VERGİ VERMEK:
Devletin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için insanlardan aldığı paraya vergi denir.Vergi paraları bize
4-ASKERLİK YAPMAK:
T.C vatandaşı olan her erkek 20 yaşına gelince askerlik yapmakla zorunludur.askerlik görevini bitirenler 41 yaşına kadar askere çağrılabilir.

Vatandaşlık görevleri;
– Yasaların emrettiği kuralları kabul edip, yasalardaki kurallara itaat etmek,
– Devlete vergi vermek,
– Vatandaşların haklarını ve sorumluluklarını bilerek davranması,
– Seçme ve seçilme faaliyetlerine katılmak,
– Askere gitmek,
– Kanun ve toplum kurallarını benimseyerek bu kurallara uymak,
– Demokrasi, eşitlik, özgürlük kavramlarının anlamlarına uygun olarak hareket etmek,
– Toplumdaki diğer insanlara saygı ve sevgi göstermek,
– Toplum içerisinde şiddetten kaçınmak ve barış yanlısı olmak,
– Devleti bölücü, ayrıştırıcı ve yıpratıcı her türlü bölücü faaliyetlerden ve davranışlardan kaçınmaktır.