top of page

BİR BULUŞ YAPTIM, HAYATIM DEĞİŞTİ

• Karikatürde dikkatinizi en çok çeken nedir? Siz bu icadı nasıl geliştirirsiniz?

• Son zamanlarda bilimle ilgili duyduğunuz en ilginç gelişme nedir? Hangi alanda bu gelişmeden yararlanılmaktadır?

Bilim ve teknoloji alanında yapılan çalışmaların insanlık tarihi için önemini hepimiz biliyoruz. Her yeni gelişme bir diğerinin alt yapısını oluşturuyor. Düşünceler ve hayaller

arasında gidip gelen fikirler, bir gün mutlaka yeni bir şeylerin bulunacağını gösteriyor.

Selma Öğretmen de öğrencilerini bu konuda harekete geçirmek için bir çalışma başlattı.

Onların farklı alanlarda araştırmalar yapıp öneriler getirmelerini istedi. Şimdi bu çalışmaların bir bölümünü gelin birlikte inceleyelim.

GEN

Genlerimizde tüm özelliklerimizi belirleyen şifreler olduğunu biliyoruz. Gözümüzü mavi ya da saçımızı kıvırcık yapan, bu şifrelerdir. Acaba diğer canlıların genleri de insanlarınki gibi midir? Örneğin bilim insanları bitkilerin genlerini değiştirip futbol topu kadar fındık yapabilecek midir? Diyelim ki bu gerçekleşti. Elde edilen ürün, insan sağlığına ne kadar uygun olacaktır? Bence bilimdeki gelişmelerde insan faktörü her yönüyle göz önünde bulundurulmalıdır.

UZAY – GEZEGEN

NASA (Amerikan Uzay Üssü)'nınen yeni gözlem araçlarından olan Spitzer (Sipitzer) Uzay Teleskobu yeni bir gezegenin ipuçlarına rastladı. Eğer bu gezegende insanların yaşamasını

sağlayacak ortam var ise orada yaşamayı düşünen insanlar için bir anayasa hazırlamak istiyorum. İçinde kardeşliğin, dostluğun, barışın, hoşgörünün ve sevginin olduğu bir anayasa.

RİCHTER (RİHTER) ÖLÇEĞİ

Sismoloji (deprem bilimi)nin öncülerinden olan Charles Richter (ÇarlsRihter), 50 yılı aşkın bir süre sismoloji ve deprem mühendisliği alanlarında çalışır. Bu çalışmalar, ders kitabı olarak okutulur. Deprem biliminin gelişmesine ve toplumların depremleri anlamasına büyük katkıda bulunur. Günümüzde depremin şiddeti ve büyüklüğü ile ilgili bilgileri öğrenebilmekteyiz. Fakat henüz depremin nerede ve ne zaman olacağını bildiren bir sistem geliştirilemedi.

Bu yönde yapılacak atılımlar, insanlık tarihi için büyük bir adım olacak.

NANOTEKNOLOJİ

Metrenin milyarlarca defa küçüldüğünü hayal edebiliyor musunuz? İşte size nanoteknoloji dünyası. Tıp, genetik, sanayi ve diğer alanlar ondan çok şey bekliyor. Çin'de nanofiberler (nanoiplik) üzerinde yapılan çalışmalar kir tutmayan, ıslanmayan kumaşlar üretilmesini sağladı. Ülkemizde de Ulusal Nanoteknoloji Merkezi kuruldu. Bilgisayarlar, iletişim araçları olabildiğince küçülecek. Benim bu alanda çalışabilecek yeterliliğim olsaydı tıp alanında yoğunlaşırdım. İlaçları küçültüp daha etkili yapardım. Selma Öğretmen araştırmaları incelettikten sonra öğrencilerine "Arkadaşlarınızın yapmış olduğu çalışmalar gerçekten çok güzel. Bilim dünyasını böyle yakından takip etmeniz beni bir hayli memnun etti. Önerilerinizin bir gün mutlaka gerçekleşmesi dileğiyle." diyerek sözlerini tamamladı. TÜBİTAK tarafından yayımlanan Bilim Çocuk dergisinin tanıtımını yaptı.

bottom of page