
KORSANLA MÜCADELE- PATENT HAKKI
Bu sayfa “Telif ve patent hakları saklı ürünlerin yasal yollardan temin edilmesinin gerekliliğini savunur.” Kazanımına uygun olarak hazırlanmıştır.
• Aşağıdaki barkod şeklini daha önce bir yerde görmüş müydünüz?
• Sizce bu sayılar ve çizgiler neyi ifade ediyor olabilir?

Kendinizi bir yazarın yerine koyarak empati kurunuz.
Uzun uğraşlar sonucunda bilimsel bir araştırma, roman veya farklı bir eser ortaya çıkarıyorsunuz.
Emeğinizi, vaktinizi ve paranızı bu iş için ayırıyorsunuz. Daha sonra bir yayınevine gidip kitabınızın basım haklarını belirli bir ücret karşılığında o yayınevine devrediyorsunuz. Yayınevi, Kültür ve Turizm Bakanlığından bandrol alarak kitabın yayımını yasal hâle getiriyor.
Şimdi size soruyoruz. Bunca uğraş verilerek elde edilen hakkın başkası tarafından çalınmasına
göz yumabilir misiniz? Niçin?


Patent Başvuruları
Türkiye'de son yıllarda yapılan patent başvurusu sayısı hızla artmakta. Bu da son yıllarda tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine özel önem gösterilmesinin sonuçlarından biri. Yine de Japonya, ABD ve Almanya gibi gelişmiş ülkelerin patent başvurusu miktarları düşünülürse ülkemizde bu sayının istenilen seviyede olmadığı görülmekte. Bu durum teknolojik açıdan almamız gereken mesafenin ne kadar büyük olduğu gerçeğini ortaya koyuyor.


• Bir ülkede patent başvurusunun fazla olması ülkenin geleceğinde nasıl bir rol oynar?
• Bilinçli insanların üretimde ve tüketimde nasıl bir yol izlemesini önerirsiniz?
Bir alanda faaliyet gösteren yerlerin sözcük, şekil, harf vb. ile marka oluşturmalarının
sebebi sizce ne olabilir?
Türk Patent Enstitüsü ile ilgili ayrıntılı bilgiye www.tpe.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
• Korsan yayınları engelleyebilmek için hangi tedbirlerin alındığını belirleyiniz.
• Haberin kimleri ilgilendirdiğini belirleyiniz.
• Yasaların uygulanmasının zorluğu ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

Telif ve Patent Hakkı: Bir ürünün patentinin alınması, buluş sahibinin ürünü üretme, kullanma ve satma hakkı elde etmesidir. Bu hakkı gösteren belgeye "patent" denir. Yasal yollardan bu işlem, Türk Patent Enstitüsü'nce yürütülmektedir. 1926 yılından bu yana yapılan tesciller, yaratıcılığın korunması ve desteklenmesini, buluş sahibinin ödüllendirilip, çalışmaların özendirilmesini, araştırma sonuçlarının yaygın biçimde kullanılmasını sağlamaktadır. Örneğin, denizde yüzebilen bir araba tasarlayan bilim adamı, bu buluşun kendisine ait olduğunu tescil etmelidir. Aksi taktirde bu buluşa başkaları sahip çıkar ve bilim adamının çabaları hakettiği değeri görmez. Bununla beraber buluşla hiçbir ilgisi olmayan birine insanların saygı göstermesi, haketmeden bu insanın para kazanması gibi birçok olumsuz durumu da ortaya çıkarabilir.

