
Bu sayfa “Uygulama ve eserlerinden yola çıkarak Atatürk’ün akılcılığa ve bilime verdiği önemi fark eder.” Kazanımına uygun olarak hazırlanmıştır.
AKILCI VE BİLİMSEL UYGULAMALAR

Atatürk’ün ülkemizi geliştirmek için yaptığı akılcı ve bilimsel uygulamalar
-
Tevhidi Tedrisat kanunu ile ülkede eğitim- öğretim kurumları Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmıştır.
-
Latin harflerinin kabulüyle okuma-yazma oranı artmıştır.
-
Darülfünun yerine İstanbul Üniversitesi kurulmuştur.
-
Türk dil kurumu kurulmuştur.
-
Türk tarih kurumu kurulmuştur.

Türkiye Cumhuriyetinin temeli akılcılığa ve bilime dayanmaktadır. Atatürk"Hayatta en hakiki mürşit ilimdir." özdeyişi ile milletimize gideceği yolu gösterirken dünyanın her türlü bilminden, buluşlarından, ilerlemesinden ve teknolojiden yararlanılmasını istemiştir.
Bu önemli hususun sürekli altını çizmiş, gittiği her yerde gündeme getirmiştir. Bilim ve teknik çağdaş uygarlığa göre her an değişebilir. Tüm insanlara düşen görev yeni buluşlar ortaya çıkınca onları benimseyip yaşama uygulamaktır. Bunun için bilim ve teknolojideki değişiklikler, yenilikler sürekli izlenmelidir. Bilim adamlarımız, izledikleri yeni bilimsel ve teknolojk gelişmeleri olduğu gibi kabul etmekle yetinmeyip kendileri de araştırmalar ve incelemeler yaparak daha ileriye gitmeye çalışmalıdırlar.
Çağdaş insan bilim ve teknolojiden yararlanmasını bilen insandır. Hastalıklar için bilimsel tedaviler varken, alternatif tıp hariç bilim dışı tedaviler önermek , örneğin hasta çocuğu doktora götürmek yerine yatıra götürmek çağdışılıktır, yobazlıktır, aymazlıktır...
Atatürk "cahillerin, yobazların kulağına küpe olmalıdır:"Akıl, mantık, zeka ile hareket etmek en belirgin özelliğimizdir. Bütün hayatımızı dolduran olaylar bu gerçeğin belgesidir. Bundan sonra pek önemli zaferlere kavuşacağız; fakat bu zafer ,süngü zaferleri değil, bilim ve teknik zaferleri olacaktır. Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici bilimdir, fendir. Bilim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır."
