
Bu sayfa “Tıp alanındaki buluş ve gelişmelerle insan hayatı ve toplumsal dayanışma arasındaki ilişkiyi fark eder.” Kazanımına uygun olarak hazırlanmıştır.
BULAŞICI HASTALIKLAR
BULAŞICI HASTALIKLAR
Ø Bulaşıcı hastalıklar ya da enfeksiyon hastalıkları, herhangi bir yolla insana geçme özelliğindeki mikropların veya parazitlerin vücuda girmesiyle oluşur. Birçok kişinin hayatına mal olan veya sakat kalmasına neden olan hastalıklar toplum açısından oldukça tehlikelidir.
Ø Hastalık yapan organizmalar, virüsler, bakteriler, mantarlar olabilir. Bütün bulaşıcı hastalıklar insana geçebilme özelliğine sahiptir, insandan insana, hayvandan insana olduğu gibi topraktan da insana bulaşabilir.

Mikroplar ve Hastalık
• 1676 yılında Hollandalı A.Van mikropları ilk kez mikroskop altında inceledi ancak bu mikropların hangi hastalığa yol açtığını açıklayamadı.
• 1796 yılında İngiliz Jenner (Cenır) çiçek hastalığına karşı ilk etkin aşıyı geliştirmeyi başardı.
• 1865 yılında Fransız Pasteur (Pastör) mikropların hastalıklara yol açtığı yolundaki teorisini yayımladı.
• 1885 yılında Pasteur, kuduz hastalığına karşı bir aşı hazırladı. Pasteur, zayıflatılmış hastalık mikroplarının vücuda verilmesiyle organizmanın o hastalığa karşı korunabileceğini ispatladı.
• 1954 yılında Amerikalı Salk (Solk), çocuk felci aşısını buldu.

Hastalıkların bulaşma şekillerinden başlıcaları şunlardır:
1.Öksürürken, konuşurken ağızdan çıkan damlacıkların başkası tarafından teneffüs edilmesiyle (verem, boğmaca ve çeşitli solunum yolu hastalıkları),
2. Deri temasıyla,
3. Hastanın kullandığı çamaşır, yatak eşyası, yiyecek ve içecek eşyaları gibi malzemeler vasıtasıyla,
4. Hayvanların insana hastalık taşımasıyla,
5. Uygun olmayan, mikrop bulaşmış yiyecek ve içeceklerin alınmasıyla (suyla bulaşan hastalıkların başlıcaları tifo, dizanteri, kolera, paratifo olarak sayılabilir.),
6. Hastalıklı bir anneden hamilelik sırasında veya doğum esnasında bebeğe hastalık bulaşması yoluyla insanlara hastalıklar bulaşabilmektedir.
Hastalığa yakalanma açısından daha şanssız olanlar (daha çok yakalananlar) şunlardır:
-
Bulaşıcı hastalıklar salgın olduğu yerlere gidenler,
-
Üç aylıktan daha küçük bebekler,
-
Ailesinde bulaşıcı hastalık taşıyan kişi bulunanlar,
-
Yaşlı ve yatalak olanlar,
-
Kanser gibi bağışıklık sistemini felce uğratan bir hastalığı olanlar,
-
Bağışıklığı bastırıcı ilaçları kullananlar.


